05.08.2021 19:30
Stadtbibliothek Neuss
Neumarkt 10
41460 Neuss
Porträt Charlotte Van den Broeck
Charlotte Van den Broeck © Koen Broos

Charlotte Van den Broeck

Waagstukken

Diese Veranstaltung hat bereits stattgefunden. Eine Teilnahme ist nicht mehr möglich.

Een peperdure zwemhal zakt weg in de drassige grond. Een kerktoren buigt na voltooiing ‘als een geknakte fallus’. Er zijn vier toiletten gepland – voor 2400 soldaten. De bouwwerken van 13 architecten mislukken – alle 13 gaan ze daaraan ten gronde.

Welke durf, welke passie, welke opoffering is nodig om iets groots te creëren? En zouden we niet allemaal meer moeten mogen falen? Als een onderzoeksjournaliste duikt Charlotte Van den Broeck in het leven en werk van de architecten, en in de financiële en cultuurhistorische omstandigheden van de bouwprojecten. De auteur mengt autobiografie, geschiedschrijving, journalistiek, dagboek en essaybundel tot een werk dat niet alleen genres maar ook stemmen verenigt. Deze bundel over durf en mislukking, over leven en kunst, is onderhoudend, elegant, ontroerend, nieuwsgierig en sensueel tegelijk.

„Van den Broeck kan geweldig goed kijken. Maar ze kan ook goed denken, en schakelt schijnbaar moeiteloos van filosofische mijmeringen naar journalistieke passages.” – De Standaard

Charlotte Van den Broeck, geboren in 1991 in Turnhout (België), studeerde Engelse en Duitse literatuur, en Woordkunst in Antwerpen. Vooral met haar poëzie heeft ze naam gemaakt in de Nederlandse literaire wereld, en ze heeft vele prijzen gewonnen en haar werk is vertaald. Waagstukken is haar prozadebuut, dat in Nederland meteen een bestseller werd.